Bez čeho se na jaře na zahradě neobejdete



Duben je měsícem, kdy je třeba vyrazit na zahradu a pustit se po zimě do práce. Půda je v této době ještě dostatečně nasáklá vodou z roztátého sněhu a lehce se s ní pracuje, je proto ideální v tomto měsíci pracovat na záhoncích a trávníku.

Jaké práce na vás čekají?
V dubnu byste se měli věnovat setí a sázení rostlinek, které chcete na zahradě v létě vypěstovat. Půdu je ale třeba správně připravit. Budete muset prostor zrýt, vyčistit od trávy, kamenů a plevelu a hlínu poté urovnat. Až poté můžete začít vyznačovat jednotlivé záhony a začít se setím. Pokud hledáte bližší informace, přečtěte si návod, jak vytvořit na zahradě záhony.

Váš trávník bude potřebovat provzdušnit a pohnojit, aby v létě mohl dýchat a zdravě dorůstat. Po provzdušnění dobře zkontrolujte celou plochu a na trávníku vyplňte díry a prázdná místa, která bude třeba dosypat substrátem a zasít do něj travní osivo. Co na tyto práce budete potřebovat?

Zahradní nástroje, hnojiva a osivo
Na úpravu půdy pro přípravu záhonů budete potřebovat rýč, hrábě a lopatu. Připravte si také semínka a rostlinky, které budete chtít sázet a sít. Pro práci na trávníku je třeba mít připravené hrábě, kterými z něj posbíráte ty největší nečistoty, jako jsou kamínky, zbytky seschlé trávy a listí. Poté si připravte hrábě na provzdušnění nebo vertikutátor. Dále budete potřebovat travní hnojivo, substrát na dosypání a osivo podle druhu vašeho trávníku.

ochranné pomůcky

Kvalitní ochranné pracovní pomůcky
Jarní práce na zahradě nejsou nic lehkého a čistého, proto byste neměli zapomenout na správné oblečení a vybavení. Budete potřebovat kvalitní montérky, kterými ochráníte při práci na zemi kolena, zároveň se díky nim nebudete bát špíny. Určitě nezapomeňte na pracovní rukavice, díky nimž vám nebudou hrozit mozoly na rukách a špína za nehty.

Pokud už slunce svítí vysoko nad hlavou, nezapomeňte na ochranu hlavu a pořiďte si odpovídající pokrývku. Pro některé práce budete muset chránit také další části svého těla, ať už oči (pak se vám budou hodit ochranné brýle) nebo uši (v případě hlučnějších prací oceníte špunty do uší nebo dokonce ochranná sluchátka).

Čas a trpělivost
Ano, jakmile budete mít vše připraveno, to jediné, co budete potřebovat, je váš čas a trpělivost. Čeká vás totiž víkend plný náročné práce, ve svěžím jarním vzduchu s prvními paprsky slunce si ale i tuto práci budete užívat!

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.