Bělásek zelný na zahradě



Kategorie: Fauna na zahradě | 08.06.2012

Bělásek zelný patří na zahradě mezi nevítané hosty. Jeho housenky totiž dokážou znehodnotit velkou část zeleniny z rodu brukvovitých.


Hladové housenky běláska zelného
Bělásek na zahradě znamená pro naše zelí, kapusty, kedlubny a další zeleninu z rodu brukvovitých pohromu. Z vajíček, které naklade, ze vylíhnou hladové housenky, které nejenže spasou neuvěřitelné množství listů, které se pěstujeme pro sebe, ale také naši zeleninu znečišťují svým trusem.  

Jak na škůdce
A jak naši úrodu zachránit? Pokud patříte mezi zahrádkáře, kteří sázejí na chemii, nakupte si insekticidy. Přírodní cesta je sice poněkud náročnější, ale o to šetrnější. Housenky můžete buď ručně sbírat a topit je ve vodě, anebo oprášit některý z receptů našich babiček, které na listy zeleniny sypaly například drcené vaječné skořápky, anebo v blízkosti své listové zeleniny vysazovaly aromatické rostliny, jako je levandule, kopr, anebo anýz. Vzhledem k tomu, že housenky jsou přirozenou potravou pro ptáky, můžete na svou zahrádku přilákat opeřené spojence. Nejlépe tak, že jim na zahradě vytvoříte zahradní jezírko nebo třeba fontánku. Ovšem pozor, aby nedaly přednost spíše Vašim jahodám a třešním.    

Přečtěte si také

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.