Anglická zahrada a její podoby



Kategorie: Okrasná zahrada | 12.06.2011

Je pro Vás anglická zahrada synonymem šťavnatě zeleného a pečlivě udržovaného trávníku, který obklopuje dům z neomítnutého zdiva? Pěstěný trávník je skutečně základem tohoto typu zahrady. Anglická zahrada však může mít více podob.

Anglická venkovská zahrada
Když se řekne anglická zahrada, můžete si představit dva různé typy zahrady. Buď vznešenou zahradu s přísně udržovaným zeleným trávníkem a uspořádáním upravených stromů a keřů, která připomíná spíše park, anebo anglickou venkovskou zahradu. V obou případech je však hlavním posláním anglické zahrady dotvoření a okrasa domu, ať už v podobě honosného sídla, anebo skromnější chalupy. Anglická venkovská zahrada, která je plná pestrobarevných užitných i okrasných rostlin a dekorativních prvků, představuje společně s provensálskou a s japonskou zahradou jeden z nejoblíbenějších stylů. V případě venkovského stylu nejsou tyto dekorativní prvky nikterak okázalé.       

Rostliny na anglickou zahradu
Pro výběr rostlin na anglickou venkovskou zahradu neexistují přesná pravidla. Bez obav můžeme kombinovat balkonová rajčátka s jiřinami, bylinky se skalničkami, anebo růže s kopretinami. Při zakládání anglické zahrady bychom se měli držet odstředivého pravidla, které říká, že rostliny uprostřed zahrady a kolem domu by měly být menšího vzrůstu, vzdálenější rostliny vyššího a ty, které tvoří hranici pozemku, by měly být nejvyšší.     

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.