Vhodné nářadí pro řez stromů a keřů



Kategorie: Péče o zahradu | 26.07.2011

Základní podmínkou pro provedení správného řezu stromů není pouze volba příhodné roční doby, ale i vhodného nářadí.

Řez korun stromů
Pro větší řez v koruně používáme pilu na stromy s větším obloukem a ocelovým listem. Zuby by měly být hrubší a pokud možno ocelové. Je důležité, aby nástroj byl dobře ostrý. Na úzké vysoké stromy se hodí mít po ruce pilku na násadě, případně nůžky na tyči. Tato práce je však velmi náročná, a proto je lepší udržovat nižší koruny stromů. S těžko přístupnými větvemi si poradí pila ocaska. 

Na drobné větévky
K řezu slabších větévek postačí oblouková pilka s malým obloukem a s tenčími zuby. Tímto druhem pilky se snadno dostaneme i do úzké vidlice větví. Pokud jsou některé z větévek nakažené škůdci, buď je spálíme, anebo odvezeme mimo zahradu, abychom zabránili šíření nákazy.

Nářadí na keře
K údržbě keřů používáme zahradnické nůžky s dlouhou rukojetí. Výhodou jsou nůžky s pákovým převodem, neboť při práci s nimi nemusíme vynakládat příliš mnoho síly. Klasické zahradnické nůžky s krátkou rukojetí jsou vhodné pro menší střih. Pokud si vybíráme nářadí, dáme přednost dvoubřitým nůžkám před jednobřitými. Při stříhání dřevin vždy používáme ochranné rukavice.  

Přečtěte si také

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.