Zařiďte si dílnu na své zahradě



Kategorie: Dům a chata | Rady a tipy | 22.05.2019

Každý správný kutil by měl mít svou vlastní, byť malou, dílnu. Je to místo, kde může trávit hodiny a hodiny opravováním, vyráběním nebo renovací. Také je to místo pro všechno nářadí, nástroje a pomůcky, které se při starosti o dům a zahradu hodí a potřebují. Co v klasické dílně nesmí chybět, se dočtete v našem článku.

Základní vybavení dílny:

● pracovní stůl

● kvalitní osvětlení

kovové regály

● nářadí, nástroje, pomůcky atd.

 

Stabilný a nezničitelný pracovní stůl

Mít dostatečnou pracovní plochu je základ každé dílny. Vlastnosti pořádného pracovního stolu jsou bytelnost, pevnost, omyvatelnost a také prostornost. Nejčastějším materiálem pracovního stolu je tak masivní dřevo nebo kov.

Speciálním pracovním stolem je ponk. Ponk se vyrábí z ocelových profilů a pracovní deska musí mít minimálně tloušťku 5 cm. Ponk se využívá většinou pro práci s kovem a je přizpůsobený práci jako je broušení, lakování, řezání a vrtání.

Každý pracovní stůl by měl mít velký šuplík, kde bude po ruce nářadí, které se běžně používá včetně metru, tužky a bloku. Některé pracovní stoly mají vestavěnou skříňku, a to ze stejného materiálu, z jakého je stůl samotný.

Úložné prostory kam se podíváš

V dílnu musí být pořádek, jinak se místo opravování bude neustále něco hledat. Proto je základem mít pro každý nástroj a materiál své místo. To jednoduše vyřeší kovové regály do dílny, které jsou variabilní a dají se tak přizpůsobit velké fošně i plechovce s barvou.

Výhodou regálů je snadné složení i rozložení, nastavitelnost výšky polic a doplnění o různé příčky, háčky nebo koše. Co v dílně nesmí chybět jsou magnetické lišty na kovové nářadí a také děrované plastové nebo dřevěné stěny.

Dále se hodí:

● závěsná plastová stěna s držákem na boxy

● box na nářadí

● dílenské organizéry

Posviťte si na to

Na práci musí být vidět, proto při zařizování dílny nezapomeňte na kvalitní osvětlení a nevolte pouze žárovku na drátu nebo malou stolní lampičku. V dílně by mělo být alespoň jedno horní osvětlení a zbytek doplnit bodovým osvětlením, nebo právě stolní lampičkou.

Na co nezapomenout:

● protiskluzová a snadno udržitelná podlaha

● přípravky na osobní hygienu - základem je Solvina

● prostředky na úklid pracoviště

● ochranné pomůcky

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.