Základní rady pro pěknou zahradu



Kategorie: Dům a chata | Rady a tipy | Fauna na zahradě | 30.10.2012

Každá píď zahrádky je pro zahrádkáře vizitkou. A tak není divu, že se snažíme, aby vše vypadalo, jak nejlépe může. Proto vám přinášíme ostřílené tipy, jak vizáž své zahrady vylepšit.

Samozřejmě není zahrada jako zahrada. Pro někoho je prostor okolo domu skutečným výstavním místem, a tak jej zaplňuje okrasnými záhonky a pečlivě dbá na to, aby měl jeho anglický trávník předepsanou délku. Jinému stačí, když jsou záhonky plné šťavnaté zeleniny. A pro dalšího je zahrada jen místem pro dětské hry a pro grilování s přáteli.

V každém případě však neupravená a zarostlá zahrada působí hulvátsky a zanedbaně a pro majitele je zaslouženou ostudou. Co tedy dělat, aby byl trávník a záhonky alespoň trochu k světu? 



Jak na solidní první dojem
Nepatříte právě mezi ty, kteří s láskou pečují o zahrádku každý den? Nebaví vás rýpat se v zemi a sekat každý týden trávník? Zaměstnejte jednou za čas celou rodinu a udržujte zahradu alespoň v takovém stavu, aby se sousedé nemuseli chytat za hlavu. Základem je, aby se vám na trávníku nepovaloval nejrůznější nepořádek.

A řeč teď není jenom o skutečných odpadcích, zmačkaných PET flaškách či roztrhaných novinách. Pěknou neplechu může na trávníku způsobit i napadané listí, ulámané větve a další přírodní „zbytky“. Nejjednodušší recept na nápravu je vzít hrábě – doporučujeme nějaké kvalitnější, například hrábě Fiskars – a všechen nepořádek shrabat na hromadu. A pak zlikvidovat.



Jak na dokonalé záhonky
Také ve vás vzbuzují sousedovy upravené záhonky závist? Jsou do posledního místečka bez plevelu a ostatním rostlinám se na nich daří a bujně rostou. Zatímco vy dennodenně válčíte s plevelovými nájezdy…

Trik je v používání mulčovacích textilií. Těmi se celé záhonky přikryjí, prostřihnou se do nich otvory pro květiny či keříky a nakonec se mohou zahrnout ještě hlínou či mulčovací kůrou. Netkané textilie zamezí přístupu slunečního světla, takže plevel nebude mít z čeho čerpat energii. Současně také celou půdu o pár stupňů zahřeje, což podpoří růst vašich okrasných rostlin.
 

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.