Vrba nejen na pomlázku



Kategorie: Rady a tipy | 04.03.2013

Vrba patří mezi neodmyslitelné symboly jara. Kdo by neznal kočičky nebo velikonoční pomlázku! Víte ale, že si z vrby kromě pomlázky nebo proutěného košíku můžeme vyrobit také účinný lék?

Přírodní aspirin
Vrba je u nás považována za symbol jara. Kočičky patří mezi první jarní dekoraci do vázy a z vrbových proutků se pletou pomlázky. Málokdo však ví, že se vrba používá také v lidovém léčitelství. Vrbová kůra totiž obsahuje tzv. přírodní aspirin, který pomáhá léčit celou řadu zdravotních obtíží.    

Vrbový odvar jako lék
Odvar z vrbové kůry má analgetické a protizánětlivé účinky. Používá se ke snižování horečky, v boji proti nachlazení, ale také při angíně nebo chřipce. Na rozdíl od průmyslově vyráběného aspirinu nezpůsobuje vrbový aspirin žádné alergické reakce. A kdy se vypravit na vrbovou kůru? Nejlépe v březnu.

Vrbový odvar recept
Vrbovou kůru oloupeme z vedlejších větví, usušíme a připravíme z ní odvar. Doporučený poměr jsou 4 čajové lžičky na 1 litr vody. Kůru povaříme 10 minut ve vodě, poté odvar scedíme a použijeme buď vnitřně proti běžným výše uvedeným onemocněním, anebo zevně na kožní obtíže.   

Foto: Sxc.hu

Přečtěte si také

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.