Příprava palivového dříví



Kategorie: Okrasná zahrada | Péče o zahradu | 26.10.2015

Přestože zimní období ještě oficiálně nenastalo, chladné dny, které bychom nejraději trávili v teple u krbu, jsou tu. Pokud vlastníte dům či chatu a chcete ušetřit peníze za vytápění, je pro vás právě dřevo ideálním zdrojem tepla. Pomocí správného vybavení se navíc nemusíte bát připravit si dřevo na zimu sami.

Levné a ekologické

Dřevo a uhlí představují nejlevnější způsob vytápění, díky čemuž jsou využívány v poměrně hojné míře. Dřevo však na rozdíl od uhlí umožňuje praktičtější způsoby skladování, snazší a čistší manipulaci a menší dopad na životní prostředí. Motorové pily značky Husqvarna (ať již z řady hobby nebo farmářské) jsou vybaveny motory XTorq, které snižují spotřebu paliva až o 20 % a současně poskytují až o 75 % nižší vypouštění emisí.

rezani motorovou pilou

Bezpečnost a kvalita

Řetězová pila nabízí ten nejkomfortnější způsob zpracování dřeva na požadovanou délku. Při práci je velmi důležité dbát na bezpečnost. Tomáš Nevečeřal, produktový specialista značky Husqvarna, zdůrazňuje: „Důležitý je správný postoj, držení pily a bezpečná vzdálenost. Pamatujte na to, že pilu musíte vždy startovat na zemi. Řetěz se v žádném případě nesmí otáčet, když pilu přenášíte na jiné místo“. Vybírejte takové nářadí, které klade důraz na pohodlí uživatele. Řetězová pila Husqvarna 435 je vybavena propracovaným systémem anti-vibračních tlumičů, které šetří vaše ruce a paže.

retezova pila Husqvarna 435

Na samotné štípání polen si vyberte takovou sekyrku, která je lehká a dobře se vám drží v ruce. Zkuste netradiční materiály. Topůrko z plastu je mnohem schopnější absorbovat nárazovou energii než topůrko dřevěné.

stipaci sekery

Takové řešení nabízí nová řada seker Husqvarna (Štípací sekera Husqvarna S1600). Nezapomínejte ani na ochranné oděvy, díky kterým můžete předejít prochladnutí, ušpinění a především zranění.

stipani dreva

Začněte s přípravou včas

Je třeba myslet na to, že dřevo je nutné připravit dostatečně dopředu, aby mělo možnost důkladně proschnout. Základní pravidlo zní, zpracujte dřevo co nejdříve, dokud je co nejčerstvější a dobře se tak štípe.

 

Různé druhy dřeva na rozdílné účely

Každé dřevo má jinou strukturu, pevnost a další užitné vlastnosti určující jeho využití. Pokud topíte v krbových kamnech, je vhodné použít tvrdé dřevo nebo dřevo z listnatých stromů. Na zátop či rozhoření použijte spíše dřevo z jehličnatých stromů, které hoří poměrně rychle.

 

Uskladnění

Na kvalitu dřeva má velký vliv také jeho uskladnění. Nejlepší je skladovat naštípané dříví rovnou v požadovaných délkách pro daná kamna či krb. Ideálním řešením je skladovat dřevo přímo uvnitř domu či chaty. Dále je možné uchovávat polínka i venku, například v kůlně. Posekané dříví můžete vyrovnat také do přístřešku při stěně domu, dřevo vytvoří tepelnou bariéru a navíc bude chráněné pod střechou. Další možností je vytvoření hranice ze dřeva ve volném prostoru, která se zakryje plachtou.

logo Husqvarna

Více informací na www.husqvarna.cz.

 

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.