Podzimní starost o zahrádku je příjemnou tečkou za létem



Kategorie: Péče o zahradu | 25.09.2017

Horké prázdninové měsíce nám daly sbohem a o slovo se přihlásilo babí léto. I to ale brzy skončí a umožní tak barevnému ročnímu období, aby se ujalo kralujícího žezla. Podzim spousta lidí miluje právě pro jeho barvy, do kterých se halí příroda okolo nás. Stejně jako k tomuto období patří zemité odstíny, patří k němu i podzimní práce na našich zahrádkách.

Kdo má zahrádku, ten určitě moc dobře ví, že si na podzim vyžaduje naši pozornost. Chceme-li, aby nám na začátku další sezony dělala jen samou radost, musíme se o ni před nástupem studené zimy, jak se patří postarat. Sekání trávy, ořezávání větviček nebo úprava záhonků je pro podzimní čas typické.

Aby odpad nepřekážel

Na podzim je počasí citelně studenější, dny jsou kratší a noci naopak delší. Příroda se tak pomalu připravuje na nejstudenější roční období a naším úkolem je jí s tím trochu pomoci. I na podzim je sekání trávy samozřejmostí, přičemž doporučována je ta nejnižší možná výška trávníku. Máte-li větší zahradu, určitě během této činnosti nashromáždíte větší množství odpadu v podobě posečené trávy a pokaždé řešíte dilema, jak s ním naložit. Nechat jej povalovat na trávníku není dobrý nápad, stará tráva by zbytečně zatěžkávala půdu a neumožňovala jí volně dýchat.

Stejně tak můžeme mluvit o zužitkování spadaného listí, které v podzimním čase hrabeme poměrně často nebo o větvičkách, které před nástupem zimy na dřevinách zkracujeme. Všechen tento zelený odpad je potřeba někam dát. A co kdybychom vám poradili řešení, díky kterému se nejen zbavíte zahradního odpadu, ale zároveň vytvoříte kvalitní bio hnojivo?

kompost

Proč mít na zahradě kompostér?

Těm šikovnějším již jistě došlo, že máme na mysli kompostér. Ten se objevuje na stále větším počtu zahrádek a to je jedině dobře. Šetří spoustu vašich starostí a hravě si poradí nejen s odpadem z vaší zahrádky, ale i odpadem z domácnosti. K dostání je v několika variantách, my se zmíníme o dvou nejčastějších. Tou první jsou kompostéry z recyklovatelného plastu, které disponují praktickým víkem pro snadné vkládání odpadu, bočními dvířky pro jednoduché vyjímání vytvořeného hnojiva a ventilu při přívod vzduchu. Můžete je umístit kamkoli na zahrádce. Druhou variantou jsou kompostovací sila sloužící k ohraničení volně leženého kompostu. Ten využijete v případě, kdy se chcete držet starých způsobů nebo již máte na zahrádce kompost založený. Obě varianty seženete v eshopu kompostery.cz, stačí si jen vybrat.

co do komposteru

Kompostér na každou zahrádku

Máte jen malou zahrádku a řešíte dilema, jestli se vám vůbec vyplatí kompostér pořizovat? Nebo je naopak vaše zahrada větší a vy se ptáte sami sebe, jestli je kompostér dostačujícím řešením? Pro obě otázky máme jednou odpověď: ano! Velikost kompostéru totiž můžete hravě přizpůsobit velikosti vaší zahrady. Na menší plochu postačí menší kompostér a naopak větší zahrada, která vyprodukujte větší množství odpadu, si zaslouží větší kompostér. Každý si tak dokáže vybrat, do konce roku navíc můžete některé modely pořídit za zlevněnou cenu, tak neváhejte a vybírejte!

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.