Plesnivý sklep? Už nikdy více!



Kategorie: Dům a chata | Vybavení a technika | Rady a tipy | 25.03.2015

Pustili jste se do odzimování svého letního bytu a se zděšením zjišťujete, co všechno Vám ve sklepě zplesnivělo? Uskladněná jablka, knihy o zahradě, a dokonce i zahradní rukavice? Příště už se to nestane! Pokud ovšem zajistíte v těchto prostorách pravidelné odvětrávání.

Že je Vaše chata či chalupa 150 kilometrů daleko a jezdit na ni uprostřed ledna jen proto, abyste vyvětrali, Vám připadá poněkud neekonomické? Nám také, a proto doporučujeme řešení, které je nejen výrazně ekonomičtější, ale také elegantnější. Jedná se o instalaci teplovzdušných solárních panelů.

Výkres větrání + ohřev = odvlhčování

Jak zajistit pravidelné odvětrání
Teplovzdušné panely SolarVenti dokážou zajistit pravidelné odvětrávání sklepních prostor bez nutnosti Vaší přítomnosti. Neméně velká výhoda spočívá v zanedbatelných provozních nákladech, což je dáno tím, že panely využívají solární energii, která je na rozdíl od elektřiny a ostatních zdrojů zcela bezplatná.

Princip fungování panelů je přitom velmi jednoduchý: Tělesa nasávají čerstvý vzduch zvenčí (který se do nich dostane skrze perforovanou zadní stěnu). Teplý vzduch z panelů se vlivem působení přetlaku a chodu ventilátoru (poháněného solárním článkem) následně přenese do sklepa. Pokud svítí slunce, je zde zajištěn pravidelný průtok proudu vzduchu, což je základním předpokladem pro odstranění i prevenci nežádoucí vlhkosti. Důležité pochopitelně je, zvolit vhodný sklepní model a panel správně umístit – ideálně na jižní a pokud možno nestíněnou stěnu domu.

Panely fungují i pod mrakem
Namítáte, že ne každý den je prosvícený sluncem? Pokud doplníte toto řešení síťovým adaptérem, zamračené dny Vám vrásky dělat nemusí. Ve spojení s časovými hodinami solární panel zapojený do sítě řízeně větrá a vše, co máte ve sklepě uloženo je pěkně v suchu a pohodě. To ale není vše - díky časovému spínači si můžete nastavit větrací intervaly dle individuálních potřeb.

Solární panely pro odvlhčení

A co náklady? Ani v tomto případě se nemusíte strachovat, že Vás pravidelné odvětrávání vyjde draho. Celoroční náklady na provoz solárního panelu se síťovým adaptérem napojeným na elektřinu totiž nepřevyšují 50 korun.

Přečtěte si o solárních panelech SolarVenti více informací. Najdete je na stránkách www.solarventi.cz.

SolarVenti

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.