Okrasné dřeviny mohou být nebezpečné



Kategorie: Okrasná zahrada | 01.02.2014

Také jsou okrasné dřeviny chloubou Vaší zahrady? Anebo vybíráte nové rostliny, abyste jimi zvelebili okolí svého domu? Pokud máte děti, dejte si pozor, mnohé okrasné dřeviny jsou totiž jedovaté.

Zkrášlují a člení zahradu
Kvetoucí okrasné dřeviny jako magnólie, azalky, rododendrony nebo zlatý déšť jsou chloubou každé zahrady a sluší jí samozřejmě také po odkvětu. Kromě toho, že zahradu přirozeně zkrášlují, se používají k jejímu členění - zejména k oddělení užitné části od okrasné, nebo jako součást zahradního posezení. Dále se často používají k vytvoření živých plotů, ukázkovým příklad představuje buxus nebo cesmína. Jedinou nevýhodou okrasných dřevin je, že mohou být jedovaté. 
 

Pozor na otravu
Pokud mezi uživatele naší zahrady patří děti, měli bychom si dát pozor především na lýkovec jedovatý, jehož černé plody lákají k ochutnání (omamná je také jeho vůně, která může způsobit bolesti hlavy), dále na červené plody buxusu, stejně jako na květy a plody štědřence odvislého. Štědřenec odvislý neboli zlatý déšť je dokonce smrtelně jedovatý, malému dítěti údajně postačí vypít nektar z několika kvítků, aby se otrávilo.      

Foto: Sxc.hu 

Přečtěte si také

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.