Leden v zahradě



Kategorie: Rok na zahradě | 03.01.2013

V lednu zahrada odpočívá, pro její majitele to však znamená, že by měli začít plánovat práce v zahradě na novou sezónu. Přitom je třeba pamatovat na zajištění kvalitní půdy pro rostliny.

Plánování zahrady
Při plánování užitné zahrady je nejdůležitější pěstitelský plán zeleniny. Zelenina a jahody mají své místo v západní části zahrady, kde je hodně slunce. Sem patří i většina bylinek. Užitné stromy patří na okraj zahrady, kde zároveň vytvářejí pohledovou clonu. Vinné révě svědčí jihovýchodní strana. Do severního rohu zahrady ukryjeme kompost. 

Zlepšování půdy
Abychom měli hojnou úrodu, musíme našim rostlinám dopřát kvalitní půdu. Základem zlepšení půdy je znalost složení. S rozborem půdy je nejjednodušší se obrátit na Český zahrádkářský svaz. Písčitá půda potřebuje doplnit hlinitou zemí a kompostem. Hlinitopísčitou a písčitohlinitou půdu stačí doplnit živinami z kompostu. Jílovitá půda potřebuje zrýt ještě před příchodem tuhé zimy a doplnit směsí písku a humusu.

Střídání plodin
Dalším důležitým předpokladem zajištění výnosů z půdy je střídání plodin. Příbuznou zeleninu (jako je například mrkev a celer nebo petržel) nikdy neplánujeme rok po sobě, ani vedle sebe.    

Ochrana před sněhem
Rostliny je třeba ochránit před sněhem. Vysoké okrasné jehličnany, jako jsou túje nebo cypřiše, pro jistotu omotáme pozinkovaným drátem. Menší choulostivé rostliny, které se snadno lámou, přikryjeme novinovým papírem. Na skalku umístíme kryt.  

Přečtěte si také

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.