Kompostér připraví kvalitní hnojivo



Kategorie: Rady a tipy | Péče o zahradu | Pěstování | 01.05.2016

Již naši předkové věděli, jak nejlépe zužitkovat odpad ze zahrady. Spadané listí, posekanou trávu nebo plevel neházeli do popelnic, ale na předem připravené místo v nenápadném rohu zahrady. Provizorní kompostér jim tak zajistil kvalitní hnojivo bez chemických přísad. Doba pokročila a k dispozici máme kompostéry různých druhů a velikostí, jen systém kompostování zůstal stejný.

Ekologický odpad

Kompostér vybíráme podle velikosti zahrady a jeho umístění. Nejžádanější jsou kompostéry dřevěné, které do zahrady přirozeně zapadnou. Dřevěné kompostéry jsou vyráběné převážně z dřeva jehličnanů a ošetřené kvalitní impregnací. Kompostér tak dobře odolává hnilobě a napadení škůdci. Pokud chcete mít jistotu dlouhého užívání kompostéru, lze ho ještě natřít jakoukoli ochranou lazurou.

z kompostovani ziskate kvalitni bio hnojivo

Jak si vybrat ideální kompostér

Jakmile vyberete místo, kam kompostér umístíte, je na čase vybrat ten správný, podle velikosti nebo potřebného tvaru. Kompostér můžete mít čtvercový různých velikostí a dokonce i rohový, který asymetricky nenaruší tvar zahrady a hlavně příliš neubere prostor.

Dále můžete volit z použitého materiálu, tedy co se tvaru týče. Kompostéry se dělají z prken, z půlkulatiny nebo kulatiny, takže krásně doplní styl vašeho zahradního domku, chaty či srubu. Dřevěné kompostéry mají i tu výhodu, že jsou libovolně nastavitelné a dají se spojit dva dohromady. Pokud budete potřebovat časem kompostér zvětšit, stačí si k základnímu přikoupit další a rozšířit ho.

komposter z kulatiny

Jednoduchá montáž i doprava

Dřevěné kompostéry je možné zakoupit jako stavebnici, tedy připravené díly, které na zahradě jednoduše seskládáte. Tyto stavebnice se lépe přepravují a lze je odvézt i v osobním autem. K montáži není zapotřebí nářadí, vše zvládnete bez pomocí šroubováků nebo matic. Jednotlivé díly mají zářezy a tak do sebe přesně zapadají.

kompostovani je vyhodne

A jak jste na tom vy, milí zahrádkáři, kompostujete? Pokud ne, začněte a dlouhodobě ušetříte na hnojivech z obchodu. :-)

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.