Je čas na přeroubování jádrovin



Kategorie: Rostliny | Pěstování | 13.04.2018

Jaro se hlásí o slovo, a i když nás počasí i teď dokáže potrápit nízkými teplotami, hřejivé a barevné období na sebe jistě již nenechá dlouho čekat. Máte-li na své zahradě jádroviny, pak je právě teď ideální čas k jejich přeroubování. Pakliže vám to počasí umožní, vydejte se do zahrady a pusťte se do práce!

K přeroubování jádrovin je správný čas před začátkem jara nebo v jeho průběhu. Někdy ale platí, že čím dříve se do toho dáte, tím lépe uděláte. A rozhodně nic nezkazíte, takže se není čeho bát. Příroda nám dává najevo, že je připravena a byla by škoda otálet s činnostmi na zahradě. Nemyslíte?

pucici vetvicka

Co k roubování potřebujete?

Pokud je pro vás roubování jádrovin neznámý pojem nebo se do tohoto úkolu letos budete pouštět poprvé, určitě neuškodí, když si ještě před tím, než nadšeně a plni odhodlání vyběhnete na zahradu, zjistíte, jaké pomůcky k tomu potřebujete. Samozřejmostí je speciální roubovací nůž, který musí být opravdu dobře nabroušený.

Dalším pomocníkem k roubování je provázek, ideálně například přírodní lýko nebo jutu, které se pyšní vysokou odolností a pevností. Někdo pro roubování používá i štěpařský vosk, u kterého je potřeba, aby dobře přilnul a byl snadno roztíratelný. Pro případ řezání silnější podnože se hodí mít po ruce ruční pilku.

Jak správně jádroviny roubovat?

Možná to víte, možná to pro vás bude novinka, ale způsobů roubování je hned několik. Nejčastěji se provádí dva typy roubování:

• kopulace

• roubování za kůru

První varianta roubování se hodí v případě, kdy jsou podnože a rouby stejně silné. Jedná se o velice snadnou metodu, při které provedete dlouhý šikmý řez jak na podnoži, tak i na roubu, aby k sobě dobře přiléhaly. Následně je k sobě přiložíte a pevně uvážete. Druhou variantou je roubování za kůru, což je také velice jednoduché a naopak se hodí pro případ, kdy rouby a podnože nejsou stejně silné. Budete-li mít velmi silnou podnož, můžete použít několik roubů, abyste tak vykompenzovali odlišnou tloušťku.

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.