Jak chránit růže proti škůdcům



Kategorie: Rady a tipy | 17.05.2012

Růže patří mezi nejoblíbenější rostliny našich zahrádek. Jsou však velice choulostivé a ohrožené celou řadou škůdců. A jak chránit růže proti škůdcům? Volbou vhodného stanoviště, volbou vhodných sousedů a správnou péčí.

Růže potřebují slunce
Růžím vyhovují slunná stanoviště. Ideální je pro ně jihozápadní strana. Úmorná vedra však růže špatně snáší. Pokud růže rostou ve stínu či polostínu jsou ohroženy vyšším rizikem škůdců, jako je rez růžová nebo plísně.

Růže pěstování
Rostliny vysazujeme na jaře, od března do dubna. Při sázení či přesazení je třeba věnovat pozornost kořenům, které nesmí být vyschlé. Sazenice proto nejprve ponoříme na několik hodin do vody, aby nasály patřičnou vlhkost, a poté je vpravíme do půdy. Půda by měla být dobře zkypřená a bohatá na živiny (ideální skladba zeminy je hlinitopísčitá). V průběhu sezóny růže přihnojujeme kompostem.

Jak odlákat škůdce
Riziko výskytu škůdců lze snížit také zasazením vhodných sousedů v blízkosti růží. Například levandule nebo šalvěj odradí řadu škůdců svou aromatickou vůní. Výsadba vhodných sousedů představuje další ze způsobů, jak chránit růže proti škůdcům.   

Foto: Pixmac.cz

Přečtěte si také

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.