Hrozno je král ovoce a člověku ku prospěchu



Kategorie: Pěstování | 07.03.2017

To tvrdili již zkušení vinohradníci a určitě by doplnili, že s příchodem jara nastává ten nejlepší čas pro výsadbu nových sazenic révy. Že se toho obáváte? Protože je réva teplomilná rostlina a potřebuje slunečné dny a optimální podmínky, které jí v mnoha našich krajích nemůžeme dopřát? Život je plný výzev, tak to pojďte zkusit!

Odolné sazenice jsou základem úspěchu
Líbí se vám hrozny, nabízené v obchodech? Jsou možná dost atraktivní co do barvy a velikosti, ale pocházejí přinejmenším z jihu Evropy. Tady u nás si sice tyto odrůdy běžně nevypěstujete, ale proto nemusíte hned házet flintu do žita! Máme jiné možnosti: sazenice vinné révy s vyšší odolností vůči mrazu i chorobám. Pěstování révy vinné v nevinařských oblastech nese určitá specifika, když je ale dodržíte, navýšíte tak své šance pochutnávat si na vlastnoručně vypěstovaných hroznech!

vinná réva

Náš Tip: V zahradnictví Kruh u Jilemnice mají s pěstováním a množením odrůd vinné révy bohaté zkušenosti. A tak vědí, že český zákazník si žádá odolné sazenice vhodné i do vyšších poloh a do hor; proto také jsou v nabídce roubované sazenice, které jsou skutečně odolné a navíc plodí brzy po výsadbě.

modré víno

Bílá, modrá nebo růžová?
Toť otázka! Ovšem jen jedna z mnoha, položená při výběru sazenic. Protože na zahrádkách jde většinou o vypěstování hroznů k přímé konzumaci, odpovědí na tu další budou stolní odrůdy. Často s velkými hrozny a sladkými, šťavnatými bobulemi. Také máte zrající hrozny vína spojeny s babím létem a začátkem školního roku? Pak asi sáhnete po středně raných odrůdách (např. modrá Nero, bezsemenná Jupiter, bílá Fanny), jejichž čas nastává v průběhu září. Kdo nechce čekat, bude hledat mezi ranými (např. bílá Vostorg, Lilla, růžová Lidi), zrajícími od srpna.

víno bez pecek

Víno bez pecek aneb čas bezsemenných odrůd
To, že nejprodávanější odrůdou zahradnictví Kruh je v současné době bezsemenná odrůda Thomson, svědčí o vzrůstající poptávce po víně bez pecek. Bezsemenné odrůdy mají malá, zakrnělá semena, která se dobře konzumují a v oblibě je mají děti i dospělí. Atraktivní a chuťově velmi dobrou bezsemennou odrůdou s velkými hrozny je právě bílá Thomson či Sugraone, alternativami pak modrá Ruby King, Jupiter nebo růžová Crimson a Flame. A jedna zajímavost nakonec… víte, že odrůdy révy vinné, vybírané pro produkci hrozinek se volí také mezi bezsemennými odrůdami?

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.