Dřevostavba pro nás byla jasná a hlavně správná volba



Kategorie: Dům a chata | 15.09.2017

Pan Pavel a jeho rodina žije v krásném prostředí na Bruntálsku již šestým rokem v dřevostavbě, kterou si nechal postavit na klíč. Podělil se s námi o jejich dojmy a zkušenosti.

Rodina pana Pavla sice původně nechtěla velký rodinný dům. Jejich snem byl bungalov, proti jeho stavbě však byly stavební regulativy, které by jim neumožnily postavit v přírodním parku Sovinecko dům se sklonem střechy nižším nežli 35°. Rozhodnutí pro dřevostavbu nakonec bylo dle slov majitelů šťastné a rozhodně ničeho nelitují.

obyvaci pokoj

Chtěli jsme pohodlí pro rodinu

Každý rodič chce pro své děti jen to nejlepší a jinak tomu nebylo ani v případě pana Pavla a jeho přítelkyně. Se třetím dítětem přehodnotili priority a rozhodli se pro koupi pozemku v nádherné přírodě, což bylo přesně podle jejich představ.

„Nechtěli jsme stísněný pozemek u města, kde nás budou štvát sousedi či frekventovaná silnice. Tuto lokalitu jsme si zamilovali a věděli jsme, že tu chceme žít už napořád. Do práce dojíždíme jen 10 km, rodinu máme na blízku. Pro nás naprosto ideální.“

Pozemek v podobě svažité louky bylo potřeba zbavit stromů, srovnat terén a vybudovat kompletní sítě. Otázku kanalizace pak vyřešili čističkou odpadních vod. Problémy nastaly ve chvíli, kdy si majitelé pro základovou desku vybrali jinou firmu.

„Při předání základové desky se samozřejmě objevily nedostatky, které bylo potřeba upravit, a i když jsme nějaké peníze ušetřili, tak teď už bych vše řešil jen s jednou firmou.“

Nutno dodat, že horní stavba domu na klíč trvala jen 18 dní.

rodinny dum od RD Rymarov

Zaujaly mě vnitřní dispozice

Pan Pavel nám přiznal, že ho na tomto konkrétním typu domu zaujaly jeho vnitřní dispozice a celková komplexnost. Tento typ dřevostavby byl součástí limitované edice a v současných katalozích tak není k nalezení. Dřevostavba má dispozice 5+kk, najdete zde dvě koupelny, garáž a samozřejmě i technickou místnost. Zastřešený vstup nabízí vítaný komfort, přítomnost centrálního vysavače zase v mnohém usnadňuje rodině práci. Na první pohled se zdá, že je vše dokonalé. Pan Pavel se nám ale přiznal, že i když si život v dřevostavbě užívá a rozhodnutí nelituje, jsou věci, které by přeci jen udělal jinak.

„Trochu mi chybí sklep, ale plánuji si ho ještě někde vybudovat ve svahu poblíž domu. Při konečné specifikaci domu jsme nechtěli, z důvodu financování úvěrem, příliš navyšovat cenu domu nadstandardními řešeními, což se odrazilo třeba na oknech. Jsou sice kvalitní s trojsklem, ale přeci jen tu hodně fouká a dnes bych možná volil vzhledem k filozofii domu okna pevnější a dřevěná.“

okna drevostavby

Ušetříme na nákladech za vytápění i provoz

Domy od RD Rýmařov disponují moderními elektrickými kotly, které jsou u nich v současné době považovány za standard. Pan Pavel si nechal udělat přípravu na běžnou krbovou vložku a to včetně komínu. Záhy ale zjistil, že jim tento způsob vytápění nevyhovuje, a proto kamna vyměnil za teplovodní krbovou vložku. Ta funguje bez problémů a na tvářích majitelů se opět rozlévají úsměvy od ucha k uchu. A bodejť by ne! Vždyť na nákladech ušetří pěkné peníze.

„Tím, že primárně topíme dřevem, tak spotřebujeme asi 5 kubíků na rok, což je při dnešních cenách zhruba 600 Kč/měsíc. Zálohově pak platíme elektřinu 1700 Kč/měsíc. Celkové výdaje na energie jsou pak kolem 2300 Kč/měsíc.“

interier drevostavby

Zveme vás na FOR ARCH

Závěrem bychom vás chtěli pozvat na zajímavý stavební veletrh FOR ARCH, která se koná ve dnech od 19. - 23.9. na výstavišti Letňany. RD Rýmařov zde bude vystavovat v Hale 5, stánek C11. Máte-li nějaké otázky, na které byste chtěli znát odpověď, určitě přijeďte a zeptejte se!

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.