Co vše musíte vědět o kontaminaci půdy?



Kategorie: Rady a tipy | Péče o zahradu | 11.11.2020

Kontaminace půdy sice v malém prostoru nemusí vypadat nijak strašidelně, ale má tu nepříjemnou vlastnost prosáknout do spodních vod a podobnými směry nám tak přidělat mnoho vrásek na tváři. I proto je potřeba se ji vyhýbat, jak jen to jde, a především ji včas zjistit.

Nejčastější důvody, proč je půda kontaminovaná

Bezohlednost lidí nezná mezí a v našem případě se to velice často odráží na stavu půdy v přírodě. Není totiž žádnou vzácností najít v přírodě a městech skládky odpadu vyvrženého do volného prostoru, nebo cedule s upozorněním k zákazu skládky. Tam ale většinou bývá pozdě.

Je to právě nebezpečný materiál jako různé elektrolyty, kyseliny a obsah nebezpečného odpadu jako autobaterie, lednice a další, který dokáže přírodu znečistit na dobu několika lidských životů. Silná kontaminace pak má negativní dopad na životní prostředí, a především v moment, kdy se ji podaří proniknout do spodních vod.

Jak na kontaminaci přijít a co s ní lze dělat

Základní otázkou teď zůstává, jak na kontaminaci přijít a co s ní dělat? V případě, že se připravujete koupit pozemek pro zemědělské účely či pro účely pěstění a chovu, tak byste neměli v žádném případě opomíjet laboratorní rozbor kvality půdy. Tyto testy dělají profesionální laboratoře a mají za účel objevit jak jednoduché, tak i složité prvky znečištění v půdě. Příjemnou výhodou je, že tyto laboratoře pak většinou na základě typu a úrovně znečištění dokáží rovnou doporučit postup k jeho nápravě.

Ten ale většinou bývá opravdu stejný. Některé typy chemického znečištění časem odezní sami anebo na ně existují speciální přípravky k rozehnání kontaminace do téměř nulových hodnot.

Při jakékoliv hlubší či rozsáhlejší kontaminaci je pak ale tou jedinou možností pomoci si těžkou technikou a odhrnout skrývku do potřebné hloubky tak, aby kontaminovaná půda zcela opustila prostor. Dvojnásob na to spěchejte v případě, kdy na pozemku máte i vlastní studnu, ve které se za daných okolností také vyplatí provést rozbor.

Photo on VisualHunt.com

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.