Co s víceúrovňovou zahradou?



Kategorie: Dům a chata | Okrasná zahrada | Péče o zahradu | 17.07.2017

Stojí váš dům ve svahu a vy už nějakou dobu vymýšlíte nejlepší řešení zahrady? Inspiraci hledejte nejen v magazínech, ale také u našich předků.

Naši předkové neměli k dispozici těžkou mechanizaci, která by vyrovnala pozemek tak, že by na něm šlo hrát kuličky. Pozemek, který svým sklonem neumožňoval stavbu nebo využití zahrady, se zkrátka rozdělil do několika úrovní pomocí zídek.

Nerovný terén v zahradě nemusí být na škodu, ba právě naopak. Svah a více úrovní totiž do zahrady vnáší zajímavou dynamiku. Mnoho majitelů většího rovinatého pozemku postupně dojde k tomu, že provede terénní úpravy. Modelací terénu lze totiž docílit útulných zákoutí, zakrýt nehezký výhled, vytvořit přirozené podmínky pro dětské hry nebo oddělit užitnou a relaxační část zahrady.

Zahradní stavebnice pro dospělé
Jednoduchým a funkčním řešením pro modelaci terénu jsou betonové tvarovky. Díky nim zpevníte sesouvající se svah nebo třeba vystavíte zahradní opěrné zídky, kterými zahradu rozdělíte do několika úrovní. Kamenné zídky, které znáte z vinic podél Středozemního moře, už stojí několik staletí. A právě u takových staveb se inspirovali stavebnicové betonové systémy. Například tvarovky Stavoblock se stejně jako kameny na zídky vinic skládají suchou cestou, tj. bez použití malt, lepidel či betonu.

stavba operne zdi systemem StavoBlockTakto jednoduše se staví opěrná zeď suchou cestou.

Zídky z tvarovek mají se středomořskými zídkami společné i to, že pro ně není potřeba kopat základy – což oceníte zejména, pokud váš pozemek stojí na kamenitém podloží. Od zahradní opěrné zdi však přece jen očekáváte víc, než že bude „tak nějak držet pohromadě“ – a to moderní tvarovky dokážou pomocí systému táhel uloženým ve svahu, které dodají zdi požadovanou stabilitu.

Možnosti stavebnice jsou omezené pouze fantazií stavitele – zdi mohou být rovné i zakřivené, kopírující tvar terénu. Pokud zvolíte rovnou zeď, získáte tak větší prostor v jedné části pozemku – buď horní po navezení materiálu, nebo dolní po vybagrování plochy. Dbejte však na bezpečí, v případě vyšší terénní nerovnosti opatřete zeď zábradlím nebo zvolte zachování stávajícího, avšak zpevněného svahu.

Zahradni zdi lze navrhnout jako bylinkovou zahradku.Zahradní zdi lze velice užitečně navrhnout jako bylinkovou zahrádku.

Ačkoliv Stavoblock umožňuje stavět zdi téměř neomezené výšky, jen pozor na přílišné zaclonění spodního pozemku a zachování jednolitého dojmu zahrady. Pomocí tvarovek vytvoříte také například obložení břehu zahradního jezírka nebo postavíte spirálu na pěstování bylinek. Z tvarovek se dají postavit i betonové ploty.

Design zahradních prvků lze sjednotit i s celou fasádou nebo podezdívkou domu. S obdobnými tenkými betonovými tvarovkami lze realizovat také tzv. zavěšenou fasádu, která na rozdíl od pevného uchycení izolace přímo na dům umožňuje domu i přes důkladné zateplení dýchat, což je základní podmínkou pro zdravé bydlení bez plísní.

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.