ARÓNIE - temné plody se sladkou chutí



Kategorie: Rostliny | Pěstování | 13.07.2017

Arónie je poměrně nenáročný keř, který je k vidění v celé řadě zahrad. Ať už jako solitérní, samostatně stojící kus nebo může být součástí živého plotu. Avšak málokdo využívá sladké plody, které v sobě ukrývají celou řadu zdraví prospěšných látek. S arónií se můžete setkat i pod jinými názvy, jsou jimi temnoplodec (odvozeno od tmavých plodů) nebo lidově černý jeřáb.

Pěstování arónie
Na pěstování je tento keř nenáročný a nevyžaduje žádnou zvláštní péči. Arónii stačí slunné místo a nepotřebuje ani zastřihovat, protože právě na mladých koncích větviček mívá nejvíce plodů. Dorůstá velikosti 2 metrů a sama o sobě si udržuje velmi sympatický tvar. Arónie představuje okrasnou a užitečnou dřevinu. Její plody se sklízejí na podzim, ve chvíli kdy dosáhnou krásně tmavé barvy a při správné zralosti vynikají sladkou chutí. Nemusíme všechny plody sklidit hned, vyznačují se svojí dlouhou trvanlivostí a na keři je můžeme ponechat až do prvních mrazíků. Jsou ovšem velmi lákavé a oblíbené u venkovního ptactva, takže je žádoucí keře ochránit bílou netkanou textilií nebo hustou záclonou.

Velkou výhodou arónie je její samosprašnost, netrpí chorobami a neohrožují ji žádní škůdci. Někdy může být trochu zarážející poměr velikosti tohoto stromku s jeho velmi bohatou úrodou. Arońie dosahuje bohatých výnosů i v horší půdě a méně vyhovujících klimatických podmínkách, s trochou nadsázky se dá říci, že je to taková rostlina nezmar.

Využití plodů
Plody arónie jsou velmi chutné, sladké a šťavnaté. Mohou se konzumovat čerstvé, což uvítají především děti, když si mohou sladkou dobrotu utrhnout a dát přímo do pusy. Otrhané plody při uskladnění v chladu vydrží ve vynikající kondici i dva měsíce. Dále jsou z nich vynikající zavařeniny a marmelády. Mají v sobě mnoho zdraví prospěšných látek a při tepelné úpravě se bohužel část těchto látek zničí, proto je dobré udělat si z arónie i sirup zastudena.

Léčivé účinky arónie
Plody arónie obsahují celou řadu vitamínů a přírodní sladidlo sorbit, které je vhodné pro diabetiky. Dále v sobě plody ukrývají železo, mangan, jód, fluor a další látky výborné pro vitalitu a upevnění zdraví. Plody arónie jsou vhodné při arteroskleróze, protože snižují množství cholesterolu v krvi a jsou vhodné i pro snížení vysokého krevního tlaku. Celý komplex účinných látek obsažených v plodech výborně posilují imunitní systém.

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.