3 nejčastější chyby při koupi zahradního krbu



K výběr stavebnicového zahradního krbu pro Vaše zahradní posezení by měl člověk přistupovat odpovědně, neboť zahradní krb je jedním z dominantních prvků zahrady či terasy, který by Vám měl sloužit mnoho let. Konečný výběr je pochopitelně na Vás, ale přesto lze doporučit pár základních zásad a doporučení, jak se při výběru a nákupu vyvarovat několika zásadních chyb. Pokud se těmto hlavním chybám vyhnete, jste na poloviční cestě ke správnému rozhodnutí a je zde již velká šance, že Vaše grilování bude opravdu pohodové a chuť grilovaných pokrmů Vám poněkud nezhořkne.

1/ Výběr levného krbu - Nevybírejte jen podle ceny
Často se na trhu objeví velmi levné grilovací zahradní krby a v akčním letáků některého prodejního řetězce je často jedinou informací atraktivní cena s obrázkem. Původ výrobku může být však někde v jižních krajích a tak je možné, že výrobek nemusí naše drsnější klimatické podmínky dobře snášet a trvanlivost může být tak snížena. Často se také jedná o opravdu jednoduchý betonový výlisek bez jakékoliv tepelné ochrany v topeništi. Může tak snadno dojít k vlasovým trhlinám v dílech topeniště a zimní podmínky – voda, sníh, mráz se pak snadněji postarají o další degradaci konstrukce. Vybavení takových cenově výhodných venkovních krbů je většinou pouze základní – grilovací rošt bez možnosti dokoupit další praktické doplňky. Koupě náhradních dílů může být komplikovaná nebo není možno díly objednat po uplynutí záruky vůbec. Neplatí však obecně, že není možno v hobbymarketu zakoupit kvalitní zahradní krb. Jistě, že je. Výše uvedené možné situace pomohou však správně směrovat Vaše dotazy a správným výběrem se tak vyhnete uvedeným potížím.

Kvalitní zahradní krb Paleo

2/ Nerozvážný výběr - nespěchejte příliš při výběru
Člověk má většinou tendenci vybrat zboží rychle, aby ho mohl hned užívat. Nejinak tomu je u koupě zahradního krbu. Může se tak stát, že v pátek odpoledne při cestě na chatu či chalupu na prodloužený víkend máte v nákupním seznamu také položku zahradní krb. Ano, tak to také jde. Stačí se zastavit ve vhodné cestou hobbyprodejně a mít k dispozici patřičný dopravní prostředek či přívěsný vozík. Mohu si téměř doslova krb přivézt na pokladnu, zaplatit, naložit, večer sestavit a hned zatopit a grilovat. Ale bez předchozího prověření trhu s venkovními krby a bez získání informací o výhodách různých typů od různých výrobcích je pravděpodobnost, že nevybereme to pravé poměrně vysoká. Při rychlém a chaotickém výběru se prostě nelze vyvarovat chybných kroků. Cena je tak často jediným kriteriem a faktem, který zaznamenáme. Nezapomínejte, že zahradní krb není nutno vybírat a kupovat pouze v obchodních řetězcích, ale že kvalitní výrobky mohou nabízet výrobci také prostřednictvím sítě specializovaných prodejců. U těchto „menších“ prodejců je přístup k informacím o výrobku většinou dostupnější a lze snadno a pružně objednat všechny produkty, nejen ty, které vybral obchodní řetězec jako vhodné k běžnému prodeji.

3/ Výběr nevhodného typu – vyberte správnou velikost, materiál a provedení
Pro výběr správného zahradního krbu je nutno posoudit jakou velikost potřebujete, jakou využijete a na jakou máte místo. Velikostí zde myslíme grilovací plochu a také velikost odkládacích ploch. Je trochu zbytečné, pořizovat velký zahradní krb s většími odkládacími plochami, pokud je zřejmé, že našimi hosty bude pouze nejbližší rodina čítající několik osob. Zde stačí běžný krb běžné velikosti. Předpokládáme-li při našem grilování častou přítomnost větší společnosti je vhodné vybrat rovnou větší např. rohovou sestavu, než později trpět nedostatkem prostoru a řešit rozšíření či doplnění nebo výměnu. Při volbě naddimenzované velikosti zase můžeme být překvapeni vysokou spotřebou paliva a pomalého rozpalování. Výběr materiálu je nutno zvážit jak z hlediska požadované odolnosti /jinak budeme vybírat krb k dočasnému bydlení a jinak na delší dobu případně na celý život/, tak z hlediska estetické vhodnosti do daného prostoru a prostředí. Levný a často méně odolný materiál se při častém použití opotřebovává rychleji a je vůči pověrnostním vlivů také méně odolný.

Komentáře

Pro zobrazení komentářů se musíte přihlásit.